-
Ret Ettiğimiz Her Şeyin Gölgesi İçimizde Yaşar!
İçimizdeki gölgeler kaçtıkça büyürken, ışığa tuttuğumuz ve kabul ettiğimiz her gölge aydınlanır ve aydınlandıkça küçülür. Karanlık gölgeleri beslerken, aydınlık gölgeleri küçültür. Aşağıda, Kasım 2012 İndigo Dergisi yazımı sizinle paylaşıyorum. Keyifli okumalar… ‘Yine aylardan Kasım’. Bu ay, benim doğduğum ay. Benim için Kasım ayı genellikle; içe dönme, içe bakma ve hayatı gözlemleme zamanı olmuştur. “Neredeyim?” “Ne yapmayı istiyorum? Ne yapıyorum?” ve “Ne yöne gidiyorum…?” sorularını kendime sorduğum bir aydır. Zaman zaman içe dönmek ve bu soruları kendimize sormanın faydalı olacağına inanıyorum. ‘Öteki’ Kendimizden neyi ya da kimleri ayırıyoruz? Neleri kabul etmiyor ve ret ediyoruz? Kimleri ya da neleri yargılıyor ve kendimizi hangi konularda diğerlerinden üstün görüyoruz? Ötekinin ve Diğer ‘Ben’lerin Hikâyesi Çingene…
-
Temiz Bir Su Damlası
8 Aralık 2015 tarihli İndigo Dergisi kapak yazımı sizinle paylaşmak istiyorum. Yazarken cümlelerin ruhumda dans ettiği ve kalbime dokunduğu bir yazı olarak, yeri bende çok özeldir. Rahibe Teresa Geçen gün Rahibe Teresa hakkında bir kitap okudum. Okuduklarımdan etkilendim ve bunun hakkında yazmaya karar verdim. Rahibe Teresa, bugünkü Arnavut topraklarında doğdu. Ölümünden altı yıl sonra “Kutsal Kişi” olarak ilan edildi. Rahip arkadaşına yazdığı mektupların, ölümünden sonra ortaya çıkmasıyla Teresa’nın inancıyla ilgili birçok yorum yapıldı. “Teresa, yoksa Tanrı’ya inanmıyor muydu?” “Dini inancı aslında yok muydu?” Onun hisleri ya da düşünceleri, bildiğimiz kalıplar dahilinde incelenecek olduğunda; belki öyleydi belki de değildi? Ancak, Teresa’nın sözlerine kulak verildiğinde ve onun tüm yaptıklarına bakıldığında şu çok…
-
Başarı Yolunda Adım Adım İlerlemek
Başarı, içimizdeki potansiyeller doğrultusunda belirlenen amaca ulaşmak için bilgimizi, yeteneklerimizi, düşüncelerimizi kullanarak aldığımız kararların, attığımız adımların bizi hedeflenen sonuca ulaştırmasıdır. Bir yere varabilmek için önce nereye gittiğimizi ve nereye varmak istediğimizi biliyor olmamız gerekir. Nereye gittiğini bilen insana yol vermek için dünya kenara çekilir. (David S. Jordan) Başarının ilk adımı, kendimize bir hedef belirlemektir. Kendisine bir hedef, bir amaç belirlemeyen insan; rüzgar nereye götürürse kendini orada bulur. Ve bu bilinçli bir çaba, farkındalıklı bir yaşam değildir. Bizi gitmek istediğimiz hedefe taşıyacak olan, kendi öz kaynaklarımızdır. Bunlar: Bilgimiz, kişiliğimiz, eğitiminiz, insanlarla olan iletişimlerimiz, düşüncelerimiz ve içsel disiplinimizdir. Eğer hangi limana doğru seyrettiğimizi bilmiyorsak, hiçbir rüzgar bizim için uygun değildir. (Seneca) Mutlu…
-
Gelişim, Yaşam Döngüsü Devam Eden Herkes ve Her Şey İçin Şart!
Her zaman söylediğim hatta kendime yaşam düsturu edindiğim bir düşünce var: “İnsan, ‘geldiği’ gibi gitmemelidir bu dünyadan!” Bu, gelişimin önemini gösteren en net cümle benim için. Tek üniversite ile yetinmedim. Üniversite eğitimlerim bittikten sonra da kişisel gelişimime devam ettim ve ediyorum da… Kişisel gelişim için gerekli olan her şeyi, zamanım ve param elverdiği ölçüde yapmaya gayret ediyorum. Merak, öğrenme, gelişme ve paylaşma dürtüsü yaşamımda çok baskın… Bunlar da gelişimin olmazsa olmazları durumunda. Gelişmek için okuyorum, seyahat ediyorum, bireysel ve mesleki gelişim için eğitimlere devam ediyorum. Daha fazla öğrenmek, görmek ve deneyimlemek için yurt içi ve yurt dışı seyahatlere çıkıyorum. Tüm bu eğitimlerden, seyahatlerden gördüğüm ve deneyimlediğim şeyleri, yazdığım kitaplar ve…
-
Bakıyoruz Ama Gerçekten Görebiliyor muyuz?
Önümüzdeki günlerde 11 Ekim Dünya Görme Günü’nü kutlayacağız. Görmekten bahsediyoruz, sağlıklı görme ve net görüş üzerine Optik Gazete’de yazılar yazıyoruz, yayınlıyoruz ama görmenin başka bir boyutu daha var. Bu yazımda, bundan bahsetmek istiyorum. Bakıyoruz ama gerçekten görüyor muyuz? Bakmak ve görmek farklı kavramlar aslında… Her bakış, görme ile sonuçlanmıyor. Bakmak bazen ‘bilinçsiz bir eylem’ iken görmek, bakmak eylemine bir ‘bilinç’ katıyor. Çünkü görmenin gerçekleşmesi için gözün dışında, işin içine beynin de girmesi gerekiyor. Göz ve beyin arasında sağlanan koordinasyon neticesinde renk ve cisimler algılanıyor. Objeler beyin tarafından yorumlanarak, göz önüne düşüyor ve görme eylemi gerçekleşiyor. Bu, görmenin fizyolojik kısmını oluşturuyor. Görmenin fiziksel boyutu dışında başka bir boyutu daha var; farkındalık…
-
TRT İzmir Radyosu Konuğuydum
Seyyahça gezi blog sayfam ve Yaşamı Kullanma Kılavuzu kitabım ile 15 Mayıs 2017 Pazartesi günü TRT İzmir Stüdyosu Gece Seyri programının, Murat Can Canbay’ın konuğuydum. Programda, Seyyahça sohbetler yaptık ve kitabım Yaşamı Kullanma Kılavuzu üzerine konuştuk. Seyyahça gezi blog sayfam ile dış dünyayı keşfederken, kendimi keşfetme ve tanıma yolculuğumdan bahsettik. Bu programda kelimeler aracılığıyla; hem yol hem yolculuk, hem farkındalık hem kişisel gelişim yolculuğu yaptık. Daha önceden de TRT İstanbul Radyosu Gecenin İçinden programına konuk olmuştum. Bu, TRT Radyoları’na 2. kez konuk oluşum… Radyo programlarını çok severim. İnsana samimi, doğal sohbet etme ve samimi sohbetleri dinleme imkanı verir. Murat Can Canbay ile yaptığımız yaklaşık 1,5 saatlik olan bu program; çok…
-
Bursa İnegöl Kitap Fuarında İmza Gününde Olacağım
Kitap dostlarına merhaba! Yaşamı Kullanma Kılavuzu kitabımı kitapçılarda/internette bulmakta zorlananlar ya da yazarından “imzalı” olarak satın almayı tercih edenler, 28 Nisan Cuma günü Bursa-İnegöl Kitap Fuarında A-Z ve Ares Yayınları’nın standında olacağım. Fuara gelenlerle sohbet edeceğiz, varsa sorularınızı cevaplandıracağım ve kitabımı imzalayacağım. Daha önceden kitabımı almış; tanışmaya, soru sormaya veya kitabını imzalatmaya gelmek isteyen dostları da beklerim… İlerleyen günlerde katılacağım fuarları da paylaşacağım.
-
TRT Radyosu Gecenin İçinden Programı
9 Ekim Perşembe Günü, TRT İstanbul Radyosu- Gecenin İçinden programına, Yaşamı Kullanma Kılavuzu kitabım ile konuk oldum. Programda Yaşama, Yeni Çıkan Kitabıma ve Yolculuğa dair çok güzel konulara değindik. Program Linki: www.dropbox.com/s/qnzmmq4wl7y9v57/TRT.mp4?dl=0 Figen Karaaslan- Ekim 2014
-
TRT İstanbul Radyosu Gecenin İçinden Programının Konuğuydum…
9 Ekim Perşembe Günü, TRT İstanbul Radyosu- Gecenin İçinden programına, Yaşamı Kullanma Kılavuzu kitabım ile konuk oldum. Programda Hayata, Yaşama ve Kitabıma dair çok güzel konulara değindik. Program linkini buradan paylaşıyorum. https://soundcloud.com/figen-karaaslan/trt-radyosu-gecenin-icinden-programi-yasami-kullanma-kilavuzu-figen-karaaslan Sevgilerimle…. Figen Karaaslan Yazar ve Yaşam Koçu
-
Yaşam Koçu Edinmek İçin 8 Neden
Yaşam Koçu Size ve Yaşamınıza Ne Katar? Yaşam Koçu’na neden ihtiyaç duyabileceğinize dair sebepler, sandığınızdan da fazla. İş yerinde ve eğitim alanında danışmanlarımız oluyor, öyleyse hayat gibi uzun ve bazen karmaşık bir süreçte neden olmasın? Yaşam Koçu ile görüşmeniz ya da ondan danışmanlık almanız, hayatınızda bir problem var demek değildir sadece yaşamınıza daha çok hakim olmak, farkındalığınızın artması ve yaşamı en iyi hale getirmek istediğinizi gösterir. 1) Size Rehberlik Ederler Kabul edelim ki hayat bazen zorlaşır. Modern toplumlarda teknoloji günden güne ilerledikçe, rekabet ortamı ve hıza duyulan ihtiyaç da artırıyor. Hızla değişen bu dünyada akıp giden zamanla birlikte yenilenmek ve kendini geliştirmek gerekiyor. Her şey çok hızlı değişirken, bu değişimlere kolay adapte olmak…